Tillsammans var vi på plats under Code Rood!

Published by Fossilgasfällan on

Hur långt är du redo att gå för det du anser vara rätt? Hur många är redo att gå så långt som att bryta mot lagen i hopp om att kunna rädda vår planet? 

Förra veckan deltog sex av oss ur Fossilgasfällan i klimatläget och massaktionen Code Rood i Groningen, Nederländerna.

I Groningen har Shell, Exxon samt det Nederländska företaget NAM sedan slutet av 50-talet utvunnit gas i området. Detta har lett till att Groningen nu drabbas av flera jordbävningar varje vecka och att tiotusentals hus har skadats till den grad att de inte längre går att bo i. Samtidigt så lämnas många utan kompensation, och utvinningen är planerad att fortgå till 2030.

Lokalbefolkningen har fått nog. För att stötta deras kamp mot fossilindustrin som förstör deras hem samlades under Code Rood omkring 700 personer i en massprotest. Kraven var tydliga:

  • Omedelbart stopp av gasutvinningen i Groningen.
  • Ett slut på användandet av fossilgas i Nederländerna.
  • Rättvis kompensation för de skador som gasutvinningen orsakat
  • En rättvis omställning till hållbara energikällor.

Aktionsdagen tisdagen den 28 augusti utgick 700 personer från lägret i Leermens.

Fotograf: Tim Wagner

Planen var att blockera infarten till ett område med viktig infrastruktur för förvaring av fossilgas i området Farmsum. Aktionen genomfördes med så kallad ”femfingertaktik”, där varje finger (grupp med demonstranter) använde olika färdmedel och vägar för att ta sig fram till platsen.

Fotograf: Felix Spira

Själv gick jag i det rosa fingret där vi tog oss fram med båt genom klassiska Nederländska kanaler. Andra fingrar åkte tåg, buss, cyklade och gick.

Fotograf: Sumugan Sivanesan
Fotograf: Roman Kutzowitz

I slutändan tog sig samtliga aktivister fram till området för blockaden och tillsammans lyckades vi hindra företagen från att utföra sin dagliga verksamhet i 50 timmar! Inne på området skapade vi en alldeles egen plats där vi kunde umgås, dansa och visionera tillsammans. Det hölls tal, workshops och vi hade möten med andra organisationer.

Fotograf: Felix Spira
Fotograf: Tim Wagner

Vår blockad skadade inte bara företaget ekonomiskt, utan visade även världen att vi har fått nog av företagens utnyttjande av jordens resurser. Tillsammans kan vi göra skillnad! Enough is enough!

– Calle, Fossilgasfällan