Den här veckan kom en spännande nyhet – Swedegas byter namn på sitt LNG-projekt från det fyndiga GO4LNG till det neutralare LNG Göteborg. Se till att era organisationer och partier får koll på namnbytet, så LNG-terminalen inte slipper under radarn igen genom detta finurliga drag.

Vi i Fossilgasfällan har haft mycket roligt åt, och nytta av, namnet GO4LNG. Det började med att vi kom på en hashtag emot projektet, #NO2LNG. Den frasen går även att se i flera av våra manifestationer:

Foto: Cristian Jonsson

Vi har även haft rätt mycket nytta av namnet, eftersom det är ganska avslöjande… “Go for LNG” betyder ju bokstavligen “satsa på LNG”, så när Swedegas sagt att de inte alls bryr sig om vilken typ av gas som går i deras ledningar har vi kunnat peka på namnet GO4LNG (och på deras tidigare moderbolag, fossilgasbolagen Enagas och Fluxy). “Jamen det är ju bara ett arbetsnamn”, fick vi en gång som svar på en konferens. Ett avslöjande arbetsnamn i så fall, eller vad säger ni?

Foto: Kalle Lantz

Bytet av projektets namn till det mer neutrala och liksom svårgreppbara LNG Göteborg kan framstå som ett drag för att undkomma de negativa associationer vi lyckats skapa de senaste två åren till namnet GO4LNG. Men vi är övertygade om att Swedegas inte skulle underskatta oss, och den rörelse vi byggt grunden till, på det viset. De verkar snarare se oss som en riktig utmanare, med tanke på deras bemötande av våra argument i den här sprillans nya greenwash-videon:

Den hoppas vi att ni vill gå in och kommentera på Youtube. Ställ Swedegas till svars: Hur kan de fortfarande 2018 måla upp LNG som ett miljövänligt bränsle? Hur kan de tro att det skulle räcka att fasa ut fossilgasen till 2050? De verkar leva i en parallell värld, dit klimatvarningarna inte når.

Swedegas har nu antagit utmaningen om narrativet, berättelsen, om fossilgasen. När vi använder ord som fossilgas, orättvisa, klimatkasst, använder de mer grönt klingande ord som naturgas, LNG, miljövänlig. De ignorerar oss inte längre, utan bemöter vårt narrativ med egna initiativ som filmen ovan. Och lyckligtvis är ju detta bara början – tillsammans förändrar vi narrativet om LNG, alltså fossilgas, i Sverige! 

Foto: Jana Eriksson

Med detta sagt vill vi passa på att ge er en kort uppdatering. Under hösten arbetar vi på flera olika fronter, och här kommer lite smått och gott om läget på sistone!

Stickning i solidaritet

Vi deltar i projektet Knitting the red line, där vi samlat människor och stickat för att vara del i skapandet av en 52 km lång röd stickad linje. Linjen ska gå genom Portugal, och symbolisera ett enat motstånd mot fossil utvinning i landet. Tack alla som stickat med oss!

Uppdaterad hemsida

Snart kommer hemsidan få sig en riktig remake. Då kommer vi även släppa en överskådlig timeline över Swedegas projekt hittills, och över våra motaktioner. Har ni några idéer på vad vi borde tänka på med den nya hemsidan, hör av er till oss!

Extinction Rebellion och skolstrejker

I höst inspireras vi av, och bidrar till, de nya olydiga rörelserna som uppstått. Vill du läsa mer om Extinction Rebellion kan du se den här inspirerande videon, eller om du vill stötta skolstrejken kan du delta idag 30/11 på 101 orter runtom i landet! Även här i Göteborg, på Gustav Adolfs torg, kl 15-18. Där kommer vi vara på plats och tala!

More to come

Fortsätt följa oss i sociala medier, och se till att skriva under vår namninsamling för att få mail-uppdateringar om vårt arbete. Det är fler saker på gång som vi inte kan avslöja riktigt än…

Ljusa hälsningar från oss i Fossilgasfällan