Året går mot sitt slut och vi i Fossilgasfällan knyter ihop säcken och kommer ta ett par veckors välbehövlig ledighet innan vi drar igång arbetet igen med nya krafter i januari 2019.

Under året har vi väckt debatt om fossilgasfrågan i Göteborgs kommunfullmäktige och fått partier på både lokal och nationell nivå att ta ställning mot den planerade fossillgasutbyggnaden. Vi har publicerat debattartiklar och gjort intervjuer. Vi har deltagit i massaktioner mot gas och kol i Nederländerna och Tyskland. Vi har haft möte med energiminister Ibrahim Baylan och vi har varit på COP24 i Polen.  Sist men inte minst satte vi Göteborg på kartan med vår första civil olydnadsaktion på hemmaplan!

I gryningen den 1a december tågande vi, tillsammans med tillresta aktivisthjältar från andra städer och länder, med juleljus och saxofonspelare och satte oss framför ingången till Göteborgs Energihamn. Under 2,5 timmar höll vi en fredlig blockad med sång och musik, utan juridiska påföljder. Med aktionen visade vi att vi är en del av en växande internationell klimaträttviserörelse som inte accepterar fossilgasplanerna i Göteborgs hamn – eller någon annanstans i världen – och att vi är beredda att agera med civil olydnad för att stoppa dem. Med våra kroppar och ord skanderade vi: Not here, not anywhere.

Vår historia nådde ut i media såväl lokalt som globalt, och av de reaktioner vi fått efter aktionen så finns det många, många människor som är redo att ansluta sig till det aktiva motståndet. Vårt motstånd riktar sig inte bara mot brännandet av fossila bränslen, utan mot hela den orättvisa och ohållbara världsbild som fossilindustrin bygger på. We are unstoppable, another world is possible.
Så med mycket glädje, nya lärdomar och pepp inför 2019 vill vi nu önska er alla en god klimaträttvis jul!
Vi hörs i januari!

/Yrsa, Fanny & resten av Fossilgasfällan