Igår var några av oss i Stockholm för att uppmärksamma energiminister Ibrahim Baylan på att han och regeringen står inför ett vägval. I den här bloggen berättar vi vad vi gjorde, och vad du kan göra för att hjälpa oss sprida ordet!

Vi manifesterade på onsdagsmorgonen

Tidigt igår morse samlades vi tillsammans med ett gäng engagerade stockholmare och uppsalabor utanför Di Energidag för att ge Baylan och övriga konferensdeltagare ett vägval. Vill de (energiministern och Sveriges största energibolag) välja den destruktiva fossila vägen? Eller väljer de att ta klimatansvar och gå den klimaträttvisa gröna vägen?

Foto: Jana Eriksson

Vi stod utanför hotellet där konferensen hölls i ungefär en timme medan deltagarna droppade in. Det regnade och var ganska kallt, men humöret var på topp och vi försökte ge konferensdeltagarna ett trevligt välkomnande. Det kändes fint att vi var personer från så många olika sammanhang som kunde enas med kort varsel och genomföra den här lyckade aktionen. Vissa konferensdeltagare var positiva till det vi gjorde och andra var ganska tillknäppta. Det är verkligen trist att se hur dessa inflytelserika personer kommer på alla möjliga sätt att försöka förminska oss, vår kunskap och vår röst med olika härskartekniker. Men vi vet att det enda sättet att tolka det är att de känner sig hotade av vår växande folkrörelse.

Foto: Jana Eriksson

När Ibrahim Baylan till slut dök upp blev vi positivt överraskade av att han var så tillmötesgående och ställde upp sig för att fota med oss. Vi var inte riktigt förberedda på att han skulle bemöta oss på det sättet, så det fungerade verkligen avväpnande på oss. Det är en lärdom vi tar med oss till nästa gång, att förbereda sig på att en person kan reagera på många olika sätt. Allt som allt kändes aktionen lyckad och vi fick utbyta några korta ord med energiministern, och vi försäkrade oss om att han har lagt märke till opinionen som byggs upp mot fossilgas just nu. Inne i lobbyn hade vi ett andra team som också fick chans att be honom välja sida, förnybart eller fossilgas, och i och med att han valde förnybart fortsätter han att bekräfta att han inte heller tycker att fossilt kan ingå i sveriges energiframtid. Hoppas bara att han vågar stå fast vid det när det verkligen gäller.

Varför gör vi detta just nu?

I december landar den sista tillståndsansökan för terminalen LNG Göteborg på Baylans bord, och det är helt avgörande för om Sverige ska kunna bli fossilfritt att han och regeringen väljer att avslå den (det är en koncession enligt naturgaslagen och när Swedegas fått den, kan de börja bygga terminalen). De senaste veckorna har Baylan fått cirka 300 mail om detta av oss och våra följare genom vår mailkampanj, så han känner redan trycket och det växer!

Foto: Jana Eriksson

Swedegas, bolaget som planerar fossilgasterminaler över hela landet, närvarade också vid konferensen idag. Medan de fortsätter med sin smyglobbyism på konferenser och möten är det viktigt att vi tillsammans ryter ifrån: Vi medborgare vill inte ha någon mer smutsig energi! Vi vill ha en klimatschysst energiframtid, en framtid fri från fossilgaspipelines, fracking och klimatutsläpp.

Vad du kan göra för att hjälpa till

Just nu är det viktigt att sprida kännedom till allmänheten om vikten av att regeringen väljer bort fossilgas och säger nej till LNG Göteborg. Dela gärna med dig av aktionen i ditt nätverk!

Det finns ytterligare sätt att stötta oss: Även om vår starkaste valuta alltid är vår kreativitet och vårt engagemang, hade vi flera utgifter i samband med aktionen idag. Du kan alltid swisha oss för att stötta vårt engagemang.

Vad händer härnäst?

Vi hoppas att våra påtryckningar ska göra att beslutet från regeringen gällande tillståndet först fördröjs, och i förlängningen avslås.

Framöver fokuserar vi på att engagera fler människor i vår mailkampanj till Baylan, få fler aktörer att ta ställning emot fossilgas och så fröer för fossilgasmotstånd på fler platser än i Göteborg. Igår har vi ju börjat i Stockholm!

För att få uppdateringar om vad som sker framöver, se till att skriva under vår namninsamling (uppdateringar på mail) och följa oss på Facebook och Twitter.