Den politiska kritiken växer mot fossilgasterminalen LNG Göteborg som planeras här i stan! I ett reportage som publicerades i måndags framgår att ledande politiker i Göteborg tagit ett kliv tillbaka för att tänka över sina ståndpunkter om terminalen. Från att ha varit en total icke-fråga har fossilgasterminalen blivit något som diskuteras i både kommunstyrelsen och i media! Och om några veckor tas frågan upp till omröstning i kommunfullmäktige.

Detta innebär en viktig chans för oss som inte vill se nybyggen för fossilgas, utan som hellre vill se konkret politik i riktning mot en energidemokratisk, klimaträttvis stad. Redan på onsdag, den 25 april, ska kommunstyrelsen diskutera terminalen LNG Göteborg på sitt sammanträde. Inför det sammanträdet vill vi att de hör våra röster i både telefoner och mailinkorgar. Därför har vi skapat och uppdaterat en guide med både argument, mail och telefonnummer: Hjälp oss att ringa och maila en Göteborgspolitiker innan den 25 april!

Tidigare kallades LNG-terminalen för GO4LNG. Foto: Kalle Lantz

Vi har kampanjat för den här frågan i över ett års tid, och en av de saker som hjälpt oss åstadkomma den här politiska debatten är just att många av er som följer oss har tagit kontakt med politiker på olika sätt. Ett stort tack för det! Vi hoppas att ni vill vara med på tåget även nu när vi trappar upp arbetet för att stoppa terminalen, bland annat genom kontakten med strategiskt utvalda politiker de närmsta veckorna.

Medan upptrappningen av vår kampanj fortsätter, är det viktigt att också pausa och minnas: Hur kom vi hit? Jag tänkte ta oss på en liten nostalgitripp tillbaka i tiden, med fokus på våra taktiker för att uppnå just lokal politisk debatt.

Foto: Kalle Lantz

Det hela började för över ett år sedan med politikermöten. Vi stämde träff med politiker ur såväl de styrande partierna som oppositionen här i Göteborg och vi hade två mål med det: Vi ville få upp frågan om fossilgas på politikernas radar förstås, men också få en första bild av hur politikerna ställde sig i frågan. Vi antecknade noga vilka argument de använde sig av under våra möten, vilka av våra argument de verkade nappa på och vilka politiker som verkade genuint intresserade. Denna politiska dialog har sen legat och bubblat i bakgrunden, ibland helt tyst och ibland livlig, medan vi fokuserat på andra metoder för att skapa debatt i Göteborg.

Tillsammans med er har vi till exempel samlat in namn till vår namninsamling, ordnat manifestationer utanför kommunfullmäktige och Socialdemokraternas kontor, samordnat aktionsläger mot fossilgas i Biskopsgården, skrivit debattartiklar och hjälpt olika medier att dra viktiga kopplingar mellan fossilgasutvinning i andra länder och importen av gas hit. Vi har haft kontakt med klimatengagerade fritidspolitiker från olika partier, samarbetat med ungdomspartier och skapat ett gemensamt ställningstagande mot fossilgas ihop med andra organisationer. Tillsammans har de här metoderna gjort LNG Göteborg till en fråga Göteborgspolitikerna inte längre kan ignorera – nu ringer journalister upp dem självmant och ställer jobbiga frågor som de måste ta ställning till.

Tidigare kallades LNG-terminalen för GO4LNG.

Vi inbillar oss inte att det blir lätt att få igenom motion 211 (den motion som tar ställning emot bygget av terminalen) i Göteborgs kommunfullmäktige framöver. Men vi vet att vi kan ta fighten och att vi har en chans att vinna den.

Här är vad vi mer vet: Om inte kommunstyrelsen bordlägger motionen ännu en gång den 25 april så sker omröstning i kommunfullmäktige den 17 maj. Ett par partier kommer att stödja motionen, och partier inom såväl rödgröna som alliansen svajar i hur de ska rösta. Läget är mycket osäkert för motionen i nuläget – men om de olika partiernas väljare hör av sig så kan de kan ta sitt förnuft till fånga och prioritera klimatet framför den egna stoltheten.

Allt kan hända, och du kan hjälpa oss påverka utfallet! Läs mer om läget här, och ring eller maila redan idag!

Olivia från Fossilgasfällan.