Idag firar vi en viktig seger och känner tacksamhet över det motstånd som våra vänner i den franska och spanska klimatrörelsen visat, liksom över att så många bybor har stått på sig mot fossilgasindustrin.

Den 22 januari annonserade franska och spanska myndigheter att man inte kommer stötta den kontroversiella pipeline South Transit East Pyrenees (STEP), som skulle bli en del av den stora fossilgasledningen Midi-Catalonia (MidCat). Det här beslutet innebär att MidCat blir en oattraktiv investering, och betraktas som en seger för klimatet och de människor som lever längs ledningens tänkta väg.

Både lokalinvånare och klimatkämpar på andra orter har jobbat hårt för att få franska och spanska myndigheter att fatta detta beslut. Nu får de uppleva framgång.

En talesperson för motståndet, Claude Bascompte, säger att “detta beslut är en lättnad för lokalinvånarna, för dem kom projektet från ingenstans och var orimligt, detta är väldigt tillfredsställande för alla i Katalonien.” Hen betonar att nu när fossilgasledningen överges borde det ge utrymme för investeringar i lokala förnybara energiprojekt istället.

Om ledningen hade byggts hade MidCat dubblat mängden gas som transporteras mellan Frankrike och Spanien. En orimlig utveckling i en tid då vi måste bromsa klimatförändringarna och lämna alla fossila bränslen i marken.

EU tar inte sitt klimatansvar idag. De prioriterar smutsiga energiprojekt, däribland över 90 gasprojekt som Trans Adriatic Pipeline (TAP), fossilgasutvinning i Nederländerna och den svenska LNG-terminalen LNG Göteborg. Detta genom att ha med dem i listan över EUs “Projects of Common Interest”. Klimatkämpar över hela Europa samarbetar idag för att visa hur denna lista reflekterar lobbyisternas inflytande snarare än medborgarnas intressen (och klimatets).

Gårdagens beslut av franska och spanska beslutsfattare visar att vi genom samordnade aktioner i solidaritet med varandra kan ställa oss i vägen för fossilbolagens expansion – även när EU stödjer projektet.

“Avfärdandet av MidCat Pipeline idag är förhoppningsvis den första av många sådana farliga fossilgasprojekt som faller, när Europa inser att det inte finns en framtid i fossila bränslen,” säger Kevin Buckland från den lokala katalonska rörelsen No Més Gas.

Mycket av texten är hämtad från 350.orgs pressmeddelande ihop med kollektiven som arbetar lokalt emot MidCat. Läs hela här.