Jag är stolt över att vara engagerad i Fossilgasfällan, en grupp som arbetar på många olika fronter samtidigt för att stoppa fossilgasexpansionen både i Göteborg och internationellt. 

För att runda av sommaren gör vi bland annat dessa saker den här veckan:

  • Vi har haft möten med två av Sveriges största miljöorganisationer för att diskutera läget med LNG-terminalen och möjligheter till samarbete.
  • Fem av oss är just nu på väg till Code Rood, en civil olydnads-aktion mot fossilgasutvinningen i Groningen i Nederländerna. Där ska vi hjälpa till att tillfälligt stoppa utvinningen av fossilgas i området.
  • Vi har workshoppat kring vårt kommande visionsmanifest, där vi beskriver vad vi vill se istället för fossilgas i Sverige.
  • Några av oss deltar denna helg i Strike Back, en aktionsdag i centrala Stockholm för att skydda strejkrätten. Vi har ställt oss bakom kraven om att slopa utredningen om strejkrätten och vill fortsätta arbeta för allianser mellan arbetarrörelsen och klimatrörelsen.
  • Vi ska ha ett eget möte med energiminister Ibrahim Baylan för att diskutera Socialdemokraternas inställning till LNG-terminalen och den svenska fossilgasexpansionen. Regeringen måste säga nej till koncessionstillståndet som ligger på deras bord för beslut!
  • Inför valet har det publicerats reportage i både Dagens industri och Dagens ETC om partiernas inställning till fossilgasterminalen. ETC har talat med två professorer i rättsvetenskap och konstitutionell rätt, som menar att regeringen definitivt kan säga nej till koncessionstillståndet för fossilgasterminalen med hänvisning till klimatet.
Foto: Jana Eriksson

Samtidigt är jag så otroligt glad över alla andra i klimatrörelsen som gör megaviktiga och inspirerande saker. Som Greta, som skolstrejkar för klimatet fram till valet. Som Kali, som delar med sig av sitt viktiga perspektiv som klimatpsykolog. Som Naturskyddsföreningen, som granskat partiernas klimatpolitik inför valet. Som Jordens vänner, som arrangerar klimatfestival i helgen.

Tänk ändå att vi är så många, och att vi blir allt fler! Tillsammans ger vi mig hopp.

– Olivia